مشاوره قبل از ازدواج یک نوع تشخیص و درمان است. به کمک آن میتوان اطمینان حاصل کرد که شما و شریک زندگیتان یک رابطه قوی و سالم را بهعنوان پایهای برای ازدواج پایدار و متقابلاً رضایتبخشتان ایجاد کردهاید.
چه ضرورتی دارد قبل از ازدواج با فردی مشاوره انجام بدهیم؟
تصمیم به ازدواج یکی از مهمترین اتفاقهایی است که در زندگی هر کس اتفاق میافتد. ازآنجاییکه قصد ما از ازدواج کردن تشکیل یک خانواده بوده و قرار است در زیر سایه این خانواده فرزندی به وجود بیاید و رشد کند، باید در انتخاب فردی که قرار است با او تشکیل زندگی بدهیم، بسیار دقیق و نکته سنجانه عمل کنیم.
خیلی از افراد به دلیل غالب شدن هیجانهایی در زمان آشنایی، قادر به تصمیمگیری درست نیستند و بسیاری از خطاها و ایرادهایی که وجود دارد و بعداً ممکن است در زندگی زناشویی مشکلساز شود، نمیبینند و تمایل دارند که از فرد موردعلاقه خود ایده آل سازی کنند. کمک گرفتن از یک مشاور پیش از ازدواج، این خاصیت را دارد مواردی را که ممکن است در زندگی آن دو نفر باعث ایجاد بحران شود، شناسایی کند.
چه اتفاقی در جلسه مشاوره پیش از ازدواج میافتد؟
مرحله اول: شناسایی سلامت روان دو نفر
با توجه به اینکه یکی از اصلیترین آیتمهای موفقیت در ازدواج، سلامت روان دو طرف است، اولین اقدام در مشاوره پیش از ازدواج، بررسی سلامت روان زوجین میباشد. ارزیابی اولیه سلامت روان، توسط روانشناس و یا مشاور صورت میگیرد. این کار بهوسیله بررسی گذشته فرد، خلقیات، روحیه، چگونگی برخوردهای او با اجتماع و خانواده، سابقه شغلی و تحصیلی و … صورت میگیرد و در صورت نیاز و یا بررسی دقیقتر، از تست های مرتبط با سلامت روان نیز استفاده میشود.
مرحله دوم: بررسی تطابق و تفاهم در مشاوره پیش از ازدواج
پس از بررسی سلامت روان، به بررسی خصوصیات و ویژگیهای شخصیتی و رفتاری هرکدام از طرفین پرداخته میشود. در مواردی ممکن است دو نفر از سلامت روان کافی برخوردار باشند اما تفاوت در شخصیت و رفتار آنها سبب شود که مناسب یکدیگر نباشند. این مرحله هم مانند مرحله دوم با استفاده از پرسش و بررسی شرایط کنونی و گذشته افراد انجام میشود و درنهایت بهوسیله تستهای روانشناسی، شرایط خلقی، عاطفی، رفتاری، شخصیتی و …. آنها بررسی میشود.
مرحله سوم: بررسی چالشها و مشکلات رابطه
پس از بررسی سلامت روان در هر دو نفر، به بررسی شناخت دو طرف از یکدیگر پرداخته میشود. اینکه چقدر دو نفر از هم شناخت کافی دارند و چقدر میتوانند چالشها و مشکلات پیشآمده را تحمل کنند. شکی نیست که در هر رابطهای چالشها و مشکلاتی وجود دارد اما اینکه این چالشها چقدر جدی است و دو طرف چقدر توانایی برطرف کردن آن رادارند حائز اهمیت است.
مرحله چهارم: بررسی مهارتها دو طرف برای زندگی زناشویی
درواقع گذشته از سلامت روان و تطابق رفتاری و شخصیتی دو نفر با یکدیگر، در مشاوره پیش از ازدواج مهارتهای دو طرف نیز بررسی میشود. بسیاری از مشکلات ممکن است ناشی از عدم مهارتهای زناشویی در افراد باشد. درصورتیکه مهارتهای دو طرف بهاندازه کافی نباشد، لازم است تا پیش از ازدواج به مهارتآموزی و یادگیری در این خصوص بپردازند.